Takarékoskodás a megújuló energiaforrások tükrében

 

 

… a takarékos és a megújuló energiaforrások hasznosításában

 

A szilános térhálósított PE-X alapanyagból gyártott padlófűtő csövekkel szerzett évtizedes tapasztalatok birtokában fontos mérföldkőnek tartjuk az energiatakarékos falfűtés-csőrendszer kialakítását. Az új generációs falfűtés lényege, hogy szemben a magas hőmérsékleten üzemelő hagyományos radiátorokkal, a helyiségek levegőjét fűti.

A  hagyományos fűtés esetén, a legmagasabb és a legalacsonyabb pontok között maximum 10 °C hőmérséklet különbség is lehetséges,  így jelentős hő-érzeti különbség van. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mindez nagy pormozgást generál, mely károsan hat komfortérzetünkre.

Ezzel szemben a fal- és mennyezetfűtési rendszerek alacsony hőmérsékleten üzemelnek, a bennük keringő víz összesen 30 °C, a falhőmérséklet pedig maximálisan 28-30 °C.  A helyiségben a függőleges hőmérsékleti gradiens csak 2-3 °C lesz! Emiatt a kis hőmérséklet különbség miatt minimális a szállópor koncentrátum és nagyon jó a helyiség hőmegoszlása. Természetesen ebből adódóan kiváló komfortérzetet biztosít!

Az általunk kínált fűtésrendszeri-megoldások egyik fő célja az egyszerűen és gyorsan szerelhető rendszer megvalósítása! A termékcsaládot hőtechnikai számításokkal alapoztuk meg. A műanyag csöveket fröccsöntött, tömítésekkel ellátott gyorscsatlakozókkal szereljük össze. A rendszer teljesítménye fűtés üzemmódban 70 W/m², míg hűtés üzemmódban 45 W/m².

A rendszer 35 méter hosszú polietilén csöveket alkalmaz, melyeket a már említett gyors csatlakozókkal látunk el és elosztó egységeken át kötjük rá a melegvíz-forrásra. A függőleges falra vagy a mennyezetre síneket szerelünk fel, ezeken rögzítjük a meghajlított műanyag csöveket. A vakolat elkészítése után vakolaterősítő hálót szerelünk fel, melyre további vakolatot hordunk fel. Az így létrehozott rendszer 2-2,5 cm vastag.

A vakolat nem reped meg, mivel

  • a falban keletkező hőmérséklet különbség elenyésző, továbbá
  • a beépített háló tartja a vakolatot.

Ennél a megoldásnál pormozgás elvileg lehetetlen.

Itt a napenergia és a geotermikus energia jól illeszthető egy takarékos, alacsony hőmérsékletű falfűtés-hűtés rendszerhez. Ennek a fűtés együttesnek a kondenzációs gázkazánok, valamint a vegyes és szilárd tüzelésű kazánok is fontos kapcsolódó tartozékai.